Normal zamanda tüketilen fazla kalori, yani fazla yemek, fazla serbest radikal oluşumuna yol açar. Serbest radikaller hücre için toksit maddelerdir ve bunlar proteinlerin, DNA’nın ve yağ asitlerinin yapılarını bozarak hücredeki olayların normal olarak devam etmelerini önler.

Proteinler normalde belirli bir süre sonra yıkılır ve tekrar yapılırlar, böylece zaman içerisinde görevlerinin bir kısmını yapamayan proteinler yenilenirler. Bu olaya protein turnoveri denilir. Serbest radikaller proteinlerin yapılarını bozdukları için bunlar değişime karşı direnç oluşturur.

Böylece hücre içerindeki yaşlı ve fonksiyonları azalmış proteinler birikmeye başlar. Özellikle karbonhidratlar halinde alınacak fazla kalori kanda insülin ve glikoz seviyelerini arttırır.

Yüksek insülin, DNA’daki telomerleri küçülten bir büyüme faktörüdür. Azalan telomerler nedeniyle DNA bölünmeleri durur; bu ise hücrenin ömrünün dolması ve ölümü demektir. Ramazan ayında tutulan oruç, kalori kullanımını azaltmasına bağlı olarak serbest radikallerin oluşumunu da azaltır. Böylelikle hücre ömürleri de uzayacağı için yaşlanma da gecikecektir.