Vücuttaki toksinlerden kurtulmanın yollarından biri de aç kalmaktır. Aslında aç kalmak en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Yediğimiz besinlerin vücutta oksijenle yanarak enerjiye dönüşmesi sırasında bazı zararlı maddeler açığa çıkar.

Toksin denen bu zararlı maddeler çeşitli yollarla vücuttan dışarı atılır. Özellikle açlık dönemlerinde bu işlem hız kazanır. Bu sırada yağ dokusunda da çözülmeler başlar. Ayrıca toksinler, genellikle yağ dokusunda depolandığı için yağların erimesiyle toksinler de açığa çıkar.

Kısaca söylemek gerekirse oruç, dereceli olarak yağların yakılımını sağlayan bir özelliğe sahiptir. Birkaç gün süren kesintisiz açlık hallerinde yağ dokusundaki toksinlerin hızla açığa çıkması yüzünden kandaki toksin düzeyi aniden artış gösterebilir, bu da geçici zehirlenmelere sebep olabilir.

Bu mahzurlar göz önüne alındığında, oruç gibi kesintili açlık halleri toksinlerin vücuttan temizlenmesinde daha uygundur. Ayrıca yapılan çalışmalarda; oruçlu kimselerin vücut yaralarının daha çabuk iyileştiği, alerji, bronşiyal astım, romatoid artrit ve ekzema gibi hastalıklarda olumlu gelişmeler yaşandığı gözlenmiştir.