Abdullah bin Muhammed el-Osmânî hazretleri hadîs âlimidir. Nesebi Hazreti Osman’a (radıyallahü anh) ulaşır. 694 (m. 1295)’de Mekke-i mükerremede doğdu. 777 (m. 1375)’de vefât etti. Kitabında naklettiği bazı hadis-i şerifler:
Ebü Süreyye el-Cühenî’den (radıyallahü anh) rivayet edildi; Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurdu: “Çocuk yedi yaşına girince, namaz kılmasını söyleyiniz.”
İbni Ömer ve Aişe’den (radıyallahü anhüma) rivayet edildi; Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye etti. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”
Ebu Berze el-Eslemî’den (radıyallahu anh) rivayet edildi; Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Hiçbir kul, kıyamet gününde, ömrünü nerede tükettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vücudunu nerede yıprattığından sorulmadıkça bulunduğu yerden kıpırdayamaz.”
Sa’d ibn-i Ebu Vakkas (radıyallahu anh) şöyle dedi: Biz altı kişi Resül-i Ekrem Efendimiz ile birlikte oturuyorduk. Bu hâli gören müşrikler Peygamber Efendimize, “Şunları yanından defet! Bize karşı saygısızlık etmeye kalkmasınlar. O zaman biz sana iman eder ve ne emrederesen yaparız” dediler. Orada benden başka Abdullah ibni Mes’ud, Hüzeyl kabilesinden biri, Bilâl ve adlarını vermek istemediğim iki kişi daha vardı. Müşriklerin bu teklifi üzerine Resulullah Efendimiz’in kalbinden (kendisine kırılmayacağımızdan emin olduğu için) bizleri oradan uzaklaştırma düşüncesi geçti. Bunun üzerine Allahü teâlâ şu âyeti indirdi: (Sabah akşam Rablerinin rızasını dileyerek ona yalvaranları huzurundan kovma!)” [En’am sûresi (6), 52]
Ebû Hüreyre’den (radıyallahu anh) rivayet edildi; Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız.” Hadisin râvisi Mâlik ibni Enes, -Peygamber aleyhisselamın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.
Numan ibni Beşir’den (radıyallahu anhüma) rivayet edildi; Resulullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”