Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Bir hadis-i şerifte özetle buyuruluyor ki:
(İnsanların yaptıkları işleri yazan meleklerden başka melekler de vardır. Yollarda, sokak başlarında dolaşırlar. Allahü teâlâyı zikredenleri, Allah rızası için bir araya gelenleri görünce, birbirlerine seslenirler, ”Buraya bakın” derler. Oraya melekler gelir, kanatlarıyla orayı ihata ederler, Arş’a kadar orayı muhafaza altına alırlar ki, oraya bir zarar gelmesin. Sonra, kullarının her işini bilici olan Allahü teâlâ, meleklere buyurur ki: ”Onlar, beni gördüler mi, Cenneti, Cehennemi gördüler mi?” Melekler, ”Görmediler” derler. “Görselerdi, ne yaparlardı?” diye sorar. ”Görselerdi elbette daha çok zikrederlerdi” derler. Allahü teâlâ, “Onların hepsini affettim” buyurur. Melekler, “Yâ Rabbî, onların yanına, uygunsuz biri de, dünya menfaati için gelmişti” derler. Allahü teâlâ, ”O da, benim misafirim olsun. İyilerin yanında bulunanlar, zarar etmez” buyurur.)

Görüldüğü gibi, böyle bir yere başka maksatla gelen bile affediliyor. Demek ki, aklı olan, din büyüklerimizi tanıyan, sâlih arkadaşlarıyla bir arada olur. Böyle olan yer Cennet gibi olur. (Benim emîre ihtiyacım yok, tek başıma hizmet ederim, tek başıma dinimi yaşarım) demek dinimize aykırıdır. Bir arada olmak ve emîre tâbi olmak şarttır. Yoksa cahiliye ölümü ile yani imansız ölmek tehlikesi vardır.

Mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri, (Eğer bir toplulukta, Allahü teâlânın sevdiği bir kişi varsa, Cenab-ı Hak, o bir kişinin hürmetine hepsini affeder. Hak kapısında, ehil ve nâehil beraberdir) buyuruyor.

Bir gün Hızır aleyhisselam Mescid-i Nebevi’ye gelmiş, bakmış, biri yatmış uyuyor. Ayağı ile dürtmüş, kaldırmış, sonra bakmış, tekrar yatmış. Tekrar kaldırmış. Üçüncüsünde kalkınca, bak demiş, beni uyandırma, senin Hızır olduğunu herkese söylerim, millet saçını, başını yolar. Hızır aleyhisselam, hemen cebinden bir defter çıkarmış, bakmış, bu adamın adı yok. Demiş ki: (Yâ Rabbî bu, kalb gözü açık bir zat ama evliya zatlar defterinde yok, kim bu?) Cenab-ı Hak, Hızır aleyhisselama, (Sen ancak beni sevenleri, bana âşık olanları bilirsin. Benim âşık olduklarımı sen bilemezsin) buyurmuş.

İçimizde Allahü teâlânın çok sevdiği ve duası kabul olan kullar vardır, onlarla beraber olan kurtulur. Onun için bir arada olalım da, başka da bir şey lazım değil. Her geleni Hıdır [Hızır], her geceyi de Kadir bilmelidir.